Plataforma de dades, al servei de la comunitat universitària

Contenido en el idioma por defecto

Descripció del projecte

La Universitat de les Illes Balears ha desenvolupat una plataforma de dades obertes que recull la informació que proporcionen més de 700 sensors distribuïts, que mesuren el consum elèctric dels edificis, el flux de vehicles o el nombre d’usuaris connectats a la xarxa, per exemple.

Qualsevol membre de la comunitat universitària pot fer el seguiment en temps real (i històrics) de la informació que proporcionen aquests sensors a través de la pàgina web smartgraph.uib.cat.

Es tracta d’una eina informàtica que incorpora diferents programaris de codi lliure, que s’inscriu en el programa SmartUIB, i que permet analitzar i visualitzar dades en temps real a més d’establir patrons de comportament amb l’objectiu d’adoptar mesures correctores per millorar tant la gestió dels diferents serveis com la qualitat de vida de la comunitat universitària.

Al campus, que reuneix entorn de 16.000 persones, hi ha més de 700 sensors que mesuren qualitat de l’aire, humitat, temperatura, consum elèctric, volum d’aigua, nombre d’impressions realitzades, entrada i sortida de cotxes, etc. Aquests sensors envien la informació a una plataforma que permet visualitzar les dades acumulades i realitzar estadístiques, i que cada dia augmenta quant a dades introduïdes i aplicacions pràctiques.

Una d’aquestes aplicacions són les prediccions meteorològiques que també poden consultar-se a la pàgina mateix. L’objectiu és que els membres de la comunitat universitària puguin afegir sensors i dades nous i també utilitzar la informació existent per fer recerca i dur a terme aplicacions pràctiques.

Actualment, la plataforma només està disponible a través de les connexions de dades de la UIB, ja que es tracta d’una eina de feina per a la gestió de la pròpia universitat, l’R+D+I i la docència, encara que no es descarta que entre les futures aplicacions es pugui obrir a la societat en general, com a part de la política de transparència de la Universitat.

Plataforma smartgraph